lauantai 28. huhtikuuta 2012

Nykyaikaa

Nyt kun isot pojat ovat todenneet, että hydrologiset asiat ovat ratkaisevassa asemassa purjehduspystejä jaettaessa, voimme kaiken toivon heittää, vaikka vene on vasta kuivalla puolella rantaviivaa. Päivän sana on jättöreuna. Myös pohjasta pitää voida nähdä pelikuvansa. Toisaalta on perin reilua, että kilpakumppanit tarjoavat jo valmiiksi selityksen huonolle menestykselle. Jatkossa pistän kaiken tuon kölin yläosasta lähes peukalonlevyisen jättöreunan piikkiin; huonot lähdöt, paskat shiftit, kelvottomat manööverit.... Lista on loputon. Tuli talvella turhaan googlattua lisäselityksiä, kun nykyisin selviää yhdellä. Jatkossa kisaraportit on mallia oltiin huonoja, koska jättöreuna ei toimi. Helpoksi menee....


32 kommenttia:

 1. Toi on paha. Ihan oikeesti paha. Jos tuolla meinaatte kisaamaan tulla niin panen hamekankaat postiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä tää hamekangas juttu oikein on, kun se on koko ajan esillä? Onko Kimmo L:llä joku hamekankaiden verkkokauppa?

   Poista
 2. No, onneksi jättöreunan paklaus on veneilyn mittakaavassa helppo, nopea ja halpa toimenpide.

  VastaaPoista
 3. Enhän mää tästä enää luovu, yleispätevästä ja kaikenkattavasta selityksestä!!! Ja miettikää sitä häpeäntunnetta, jonka voin aiheuttaa sille venekunnalle, joka sattuu jäämään tuloslistalla taakse... ;-)

  VastaaPoista
 4. Eikös tuo kapene kuitenkin aika nopeasti alaspäin, ainakin 31.7:ssa se menee silleen. Tuossa kuva paklaamisesta, joku ulkomaanelävä 31.7:n jättöreunan kimpussa: https://picasaweb.google.com/lh/photo/DsvgF64zT88WztXCFPwfftMTjNZETYmyPJy0liipFm0?full-exif=true

  Sinko

  VastaaPoista
 5. Näin tekee. Ei se hifistelynormeja täytä missään kohdin, mutta saa olla. Hamekangasta odotellessa... ;-)

  VastaaPoista
 6. Mulla oli koko korkeudelta jättöreuna tuollainen (15-17 mm) ja silti 36.7:t jäi taakse. Nyt on 3 mm luokkaa. Tuo vaati 5-6 cm jatkeen köliin ja tuskin kestäisi pelkällä pakkelilla.

  Ja sitten se etureunakin oli aivan liian tylppä, joten köli piteni (vai leveni) 1-2 cm myös eteenpäin.

  Toivottavasti työ näkyy vauhdissa, sillä kyllä tuohon varmaan meni toistasataa miestyötuntia.

  VastaaPoista
 7. Mites noita jatkeita oikein tulkitaan? Voikos jättöreunan nimissä jatkaa köliä mielin määrin? Metrin jättöreuna voisi parantaa kryssiä, tosin märkäpintaa tulisi melkoisesti lisää. Insinöörit hoi, missä menee raja?

  VastaaPoista
 8. Eikös se mene niin että sääntö tulkitsee jättö- ja etureunan aina olevan perfect ja reittaa vain koon (eli märkäpinnan). Eli kun kokoa kasvattaa niin jos haluaa oikeasti hifistellä niin kannattaisi köli mitata uudestaan kun kohonneesta märkäpinnasta saa hyvää..!?

  Pankaas osoitetta tulemaan niin lähettelen hamekankaat jotta voitte saada miehistöasut ajan tasalle.

  VastaaPoista
 9. Sääntö hyvittää pinta-alasta ja paksuudesta tulevan vastuksen ja olettaa, että pinta-alaa on aina tarpeeksi ja muoto muuten täydellinen.

  Kölin jatkaminen ei siis vaikuta mittalukuun, sillä runkotiedostoa ei tuolla aleta korjaamaan. Tuollaine 5-6 cm jatke näkyisi muutaman kymmenyksen korkeampana GPH-lukuna.

  VastaaPoista
 10. Jaa. En ymmärrä tätä hamekangasjuttua: eikös se ole niin, että hamekankaat sopivat niille, jotka hinkkaavat kölinjättöreunaa toistasataa tuntia, ja ne jotka antavat sen olla, ovat kovempia poikia.
  nimim. "laiska paksureuna"

  VastaaPoista
 11. Ehkäpä tämä jättöreunakeskustelu on osa MM-huumaa. Ja hyvähän se on, että porukka satsaa ja toivotaan, että moisen vaivannäön jälkeen joku pysti jäisi Suomeenkin. Mutta meillä on varaa antaa ton verran tasuria. Laita Kimmo se hamekangas tulemaan kivalla kukkakuosilla ja sävysävyyn First Ladyn väreihin... ;-)

  VastaaPoista
 12. Onko FirstLady mukana MM:ssa?

  VastaaPoista
 13. Just. Oliko Eddie Edwards kaunis näky mäkihypyn MM:ssä?

  VastaaPoista
 14. Kun muut hioivat ja paklasivat veneitään, Paul Elvsröm kolkutteli viiden kilon hienosäätölekalla ruosteet pulkkansa kölistä... Radalla oli sitten vähän eri meininki, tulosluettelot puhukoon puolestaan. Toivottaavasti kaikki tietävät kuka tämä herra on.
  JP

  VastaaPoista
 15. Millä veneellä ja koska Elvstöm noin olisi tehnyt?

  VastaaPoista
 16. Star tai Soling, vaikka viiskyt-, kuuskyt- tai seitkytluvuilla.
  Pointti vaan että taitaa olla ratkaisevampia päätökset vesirajan yläpuolella kuin alla

  VastaaPoista
 17. Olikos 36.7- porukalla edelleen ajatus aloittaa yksityyppikisaaminen, niin kuin täällä aiemmin mainostettiin? Esimerkkinä Jenkkien 36.7- luokkasäännöt ainakin määrittelee, mitä foileille saa tehdä, kohdat 4.4 - 4.6: http://www.beneteaufirst367.org/class_rules/1309271500-3672011Rules-41211TechCommFinal.pdf

  Eihän tuo toki määrää mitä härmässä tehdään / millaiset säännöt ruuvataan.

  Sinko

  VastaaPoista
 18. Ei kannata kyllä vähätellä lainkaan vedenalaisten osien vaikutusta! Tietysti purjehdustaidoilla on suuri merkitys, mutta kyllä köliprofiili on aivan yhtä tärkeä kuin purjeiden muoto. En kyllä usko, että Elvströmkään olisi pärjännyt kansainvälisellä tasolla ruosteisella kölillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ja kuten eräs tunnettu kippari totesi: "kait sitä jumalauta omalle veneelleen voi tehdä mitä huvittaa!"

   Poista
 19. Tohon 36.7. fleettiin: Ry hakemus on ilmeisesti mennyt rekkariin ja saattaapi jo olla voimassakin. Lisäksi tarkoituksena on järjestää mm. VSSR:n kylkeen oma varjokisa ja kait jonkinmoiset nettisivutkin on väsäyksen alla. Noista luokkasäännöistä todettiin, että veneissä on jo nyt niin paljon eroja mm. purjevarustuksen osalta, että mennään sillai loivalla meiningillä. Jos/kun into lisääntyy, alkaa varmaan se sääntöjen puljaaminenkin. Mutta siihen, että aletaan soveltamaan jenkkien jättöreunasääntöä, on vielä valovuosi taivallettavana...

  VastaaPoista
 20. Juu, selvää hamekangas porukkaa ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, ja kaiken tämän suunsoiton jälkeen on ihan kiva arvailla, mitä nim. "Kimmo L" saa postissa, jos ei voita maailmanmestaruutta. Tai mitään. No nyt tuli paineita Kimbelle!!

   Poista
  2. Kun Kimmo niin kovasti haluat hamekangasta lähettää, niin lähettäisitkö noin 90m2 kevyttä nylonia, voi olla valmiiksi leikattu TrueRadial-tyylillä.
   JP

   Poista
 21. Kuulin juuri, että pitkävetokerroin BC:n MM-voitolle on laskenut muutamana viime päivänä jo 1,05:een, eli muu kun ylivoimanen voitto olisi suuri pettymys...

  VastaaPoista
 22. Kuulkaahan nyt, BC:llä kölin jättöreuna on vähän yli 4 mm:iä joten ei meillä MM-voittoon ole mahdollisuuksia. Mutta kyllä me tollasten 36.7 ympäri pyöritään ;)

  VastaaPoista
 23. Ohhoh! Herra Lautanen tuli jättöreunakaapista!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laiturilla kuiskitaan, että BC:n saunailloissa on vallan villiä meininkiä, hameet päällä tanssitaan rivitansseja ja letkajenkkaa!

   Poista
  2. Pitäisiköhän mun avata tämä hamekangas-juttu.

   Siis nyt vähän aikaa ihan tositarinaa. Minun vanhassa duunissa Jenkeissä asuva (suomalainen) maajohtaja teki usean miljoonan euron kauppoja yksittäisistä koneista ja lupaili kaikenlaisia erikoisehtoja. Meikäläinen konsernin talouspomona pani tuolle rajat ja päätti että yli miljoonan hintaisen koneen kauppasopimus käy talouspomon pöydän kautta.

   Siitäkös tämä kaveri, joka toki oli tehnyt diileja vuosikymmenen otti ja soitti:" ...tana kun viedään kaikki valta ja nöyryytetään ja viedään mieheltä munat. Lähettäkään sitten sieltä hamekankaat niin voi munaton mies jatkaa asiakkaiden luona käyntiä."

   Että sillai. Blue Cafén bändi kävelee housuissa (ainakin toistaiseksi). Ja tollaset letkajenkat yms. kuuluu ehkä järville mutta merien miehet tanssii korkeintaan ripaskaa.

   Poista
  3. Jos BC ei voita MM-skaboja, Kimmo kulkee seuraavan vuoden hameessa ja sukkahousuissa, sovitaanko näin? Sen verran paljon on suuta soitettu, että se on Elokuussa näytön paikka!

   Jaska P

   Poista
 24. oota vaan Janne kun joskus kerron minkälainen etureuna meillä on...

  VastaaPoista
 25. On se vaan harmi, kun näitä ei voi laitureilla vertailla. Eihän sitä kisojen alla muuta ehtisikään, kun muiden alapäitä tuijottamaan. Veden yläpuoliset asiat kun ei tunnu kiinnostavan enää ketään... ;-) Vai syntyisiköhän mastoprofiilista yhtä hyvää paneelia....?

  VastaaPoista