maanantai 28. toukokuuta 2012

Kisaa ja kesää

Perinteet oli ekan kisareissun suhteen kunniassa. Perheen kanssa liikkeelle torstaina ja eka yö Sulkavan soutujen näyttämöllä Varvirannassa. Keli oli komea ja naftapasaati navakka. Ovikoodiprobleeman ratkettua korkkasimme ainakin vieraskirjan mukaan saunakauden 2012.
Soutujen todellinen luonne on selvästi valjennut jo järjestäjillekin...


Puumala alkaa heräillä kesään....


Perjai-illaksi ajelimme RiPS:n mökille Korkiaan ja mukava oli nähdä kaikkia tuttuja talven jälkeen. Aamulla perheen ulkoistaminen ja talla pohjassa lähtöalueelle hakemaan miehistö kyytiin. Kelin puolesta oli tulossa helkkarin hieno kisapäivä; Aurinkoa, sopivasti lämpöä ja 3-4 metriä luoteenpuoleista puuskaista tuulta. Päällystö oli 100 %:sti edustettuna ja gastiliitto oli lähettänyt paikalle Matin, Antin, Jussin ja Samulin. Ei pitäisi jäädä ainakaan miehistön laadusta kiinni. Ainoa harmi etukäteen oli muutaman vakiokilpurin puuttuminen lähtölistalta...

Luvassa oli spinnulähtö, josta myöhästyimme mallikkaasti vajaan minuutin, mutta pataan olisi tullut pahasti, jos olisimme töytäilleet varaslähdön, joten ihan hyvä näin. Alku oli sekavaa puuskien metsästystä, mutta jo nyt totesimme Training Campin vaikutuksen ja manööverit paukahtelivat mallikkaasti. Ja tuo tuplaskuuttien käyttö helpottaa eloa jiipeissä ja sama on vaikutus nostolla/laskulla keulaluukusta. Hurraa, selvää edistystä siis!!Karlon spinnuvauhti vaan tuntui julmalta ja puuskissa se suorastaan syöksyi eteenpäin. Alamerkillä suorittettiin äänekästä sääntötulkintaa, mutta sovussa päästiin ympäri.


Kryssipaketti oli hetkessä kasassa ja alkoi edessä menevien metsästys. Tämä kryssi kun on aina ollut meille se vahvempi osio. Ekana oli vuorossa X-99 Onyx. Koetimme päästä yläpuolelle, mutta Matti läimäytti oven kiinni piinaamalla sopivasti.  Alapuoli toimi hyvin ja yllättävän helposti vedimme parin-kolmen sadan metrin kaulan ennen ensimmäistä ylämerkkiä. Vähän hämäräksi jäi, että ohitimmeko myös Excaliburin tässä kohdin, todennäköisesti.Myös Karlon ja Sigmund-X:n peräpeilit lähenivät selvästi. Hienot manööverit ja spinnu taas vetoon. Sigmund taisi vetää liian ylös saaren peittoon ja pääsimme alapuolelta rinnalle. Siinä kohdin Sigmund päätti vaihtaa keulaan uudenkarhean code-0:an, mutta tuo n. 120-140 asteen tuuli ei moiselle sopinut ja Sigge jäi reilusti ennen alamerkin uutta kiertoa. Mutta Karlo repi taas spinnulla lisää etumatkaa ja toivo lepäsi viimeisessä pitkässä luovissa.

Saatiin hyvä rytmi kryssille ja poimittiin kaikki shifit talteen. Takaa tulevat jäivät koko ajan lisää ja Karlo suureni silmissä. Pari hyvää shiftiä ja viimeisellä ylämerkillä Karloon oli eroa enää muutama sata metriä. Lopun spinnupätkän piti olla muodollisuus ja ainoa jännitettävä elementti oli, oliko Onyxiin vedetty kaula riittävä. Ainakin siinä kohdin tilanne näytti hyvältä. Mutta tilanteilla on tapana muuttua ja niin kävi nytkin. Reilut puoli mailia ennen maalia vauhti tökkäsi kun seinään ja kuljimme minuuttisotalla noin solmun vauhtia. Samalla kun revimme pelihousuja ja polttelimme hihoja, takaa tulevat Onyx ja Sigmund-X vetivät hyvässä pasaatissa spinnut notkuen eroa kiinni. No eipähän tarvinnut jännittää enää, sijoitukset oli jaettu.

Mutta kisasta jäi hemmetin hyvä maku koko porukalle. Eikä se johtunut pelkästään Pirkan vaihtumisesta Koffiin vaan siitä, että kaikki pelasi ja teimme hemmetin hyvän suorituksen!! Suurin puute oli alimittainen spinnu. Niitä vajaata pariakymmentä neliötä olisi kaivattu tänään...

Yksi ilonaihe oli myös kisaan osallistuneiden keski-ikä. Ensinnäkin Sigmund-X oli pullollaan innokkaita nuoria partiolaisia ja tuolla menolla Jammulla on selvästikin tulevaisuuden huippumiehistö kasassa. Toiseksi paikalle oli vääntäytynyt uusia veneitä ja nuoria kasvoja hyvällä asenteella ja tämä jos mikä on hyvää kehitystä!!!

Videota on luvassa, kunhan editointiosasto saadaan vauhtiin...

Paluumatkalla poikettiin vielä hiljaiseen Rokansaareen ja päästiin Saimaa parhaaseen saunaan.

Umpilammen kristallinkirkas vesikin oli jo kaikkien muiden mielestä uintikelpoista. Kuistilla istuessa tuli todettua, että kevät on historiaa, nyt on kesä, YEAH!!!

14 kommenttia:

 1. Ja mulla kun olisi ollut teille kunnon isoa spinnua tarjota. Mutta kun ei niin ei... Mutta eikö olekin paljon, paljon parempi hoitaa spinnu ylös ja alas keulaluukusta?

  VastaaPoista
 2. Kimmo, ei vain paljon, paljon parempi vaan paaaljoon paaaljoon x 10 parempi! Nostoissa ei spinnun repeämiä, ei rintsikoita, ei huutamista, ei vittuilua... Laskut joko genuan etu- tai takapuolelle riippuen seuraavasta nostosta, ei repeämiä, ei huutamista, ei vittuilua... Melko hyvälle tuntui kun kilpakumppani näytti thumbs up onnistuneen jiippinoston jälkeen!

  Isompaa riepua sinne salkoon kyllä kaivataan


  JP

  VastaaPoista
 3. Helpon oloista oli joo ja koko porukalle jäi helkkarin hyvä fiilis.

  Tuo spinnuongelma on todellakin "vakava", ainakin em. olosuhteissa, jossa plattistakin tulee väkisin. Tuo Kimmon versio vaan ei täytä mittoja ja vaatii kirjan. Ja jos lähdettäisiin tuolle kirja-linjalle, se olisi varmaan saman tien toppiversio, joka vaatisi nostinmuutoksen (sinänsä heleppo homma; toinen nostin ei vaan enää kulkisi "rautahässäkän" läpi). Mutta tämä kausi mennään näillä ja asiaan palataan syksyllä. Olisi kyllä äärimmäisen mielenkiintoista testata mitat täyttävää maksimiversiota....

  VastaaPoista
 4. Kaupastahan noita saa. Itse tilasin viime viikolla Coden Northilta ja ennen juhannusta päästään testaamaan...

  VastaaPoista
 5. Käytättekö noiden tuplaskuuttien kanssa end-for-end puomia vai dippaatteko te?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hörppäilty enimmäkseen.... Normipuomi.

   Poista
  2. Ei ole hissiä joten ei dippailla. Pianon ja keulan ajoitusta täytyy vielä treenata, varsinkin nostoissa.

   JP

   Poista
 6. Paljonkos toi toppiversio palttiarallaa toisi neliöitä lisää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, kun en ole asiaan perehtynyt, mutta ainakin ne neliöt olisi hyvässä paikassa...

   Poista
  2. Täältä valistunut arvaus; toppi-vs. osarikispinnu teillä noin 10% lisää pinta-alaa. Mutta teillähän on muodostumassa hieno lähes-OD fleetti 36.7:ja. Eikö silloin olisi paras pysytellä "luokassa"? ;)

   Poista
  3. 36.7 porukan veneistä osa on jo nykyisellään "erilaisia nuoria", joten moinen ei juuri siitä poikkeaisi, mutta se oli lähinnä heitto. Kyllä LYS-mitoissa on tarkoitus pysyä jatkossakin.

   Poista
  4. Mitäs eroavaisuuksia niissä veneissä on? Jos nyt suurinpiirtein samanlaiset rikit jne. niin kai jonkinlainen (edes väljähkö) luokkasääntö kannattaa tehdä?

   Poista
  5. Takilaa löytyy kaksi- ja kolmesaalinkisena, jollakin taisi olla matalaköliversio ja purjevarustuksessa on eroja. Erot huomaa jo ORC-luvuista

   Poista